Sidebar

DSC 0144

Balandžio 5 d. Vilniaus universitete praūžė jau penktąjį kartą VU Sveikatos ir sporto centro inicijuota ir organizuota Sveikatos diena, kuria minima Pasaulinė sveikatos diena - balandžio 7-oji. Visą dieną VU bendruomenės nariai bei Universiteto svečiai buvo kviečiami į nemokamus sveikatos ir sporto renginius: Sveikatos laboratorijas, kur vyko kūno būklės matavimai, treniruotes, paskaitas, konsultacijas su sporto ir mitybos specialistais bei kt. sveikatingumo akcijas.

Sukurti kuo įdomesnę ir informatyvesnę Sveikatos dieną padėjo VU Sveikatos ir sporto centro (SSC) draugai: Medicinos fakulteto Reabilitacijos, fizinės ir sporto medicinos katedra, Gyvybės mokslų centras (GMC), Vilniaus universiteto Studentų atstovybė Medicinos fakultete, Vilniaus visuomenės sveikatos biuras (VVSB) ir Nacionalinis kraujo centras.

DSC 0120

Ketvirtadienį, norinčiųjų save pažinti ir patyrinėti, laukė dvi Sveikatos laboratorijos, įsikūrusios Gyvybės mokslų centre ir Universiteto Centriniuose rūmuose. Atėjusieji, galėjo atlikti kūno masės sudėties tyrimą ir jo pagalba sužinoti dar negirdėtus faktus apie patį save: biologinį amžių, raumenų ir riebalų santykį, vidinių riebalų kiekį, raumenų balansą galūnėse ir pan. Visus gautus duomenis suprasti padėjo mitybos ir sporto specialistai bei VVSB dietistės. VU MF studentai visus norinčius konsultavo rūpimais ir aktualiais sveikatos klausimais, tuo pačiu siūlydami atlikti galūnių ir liemens raumenų pajėgumo, pusiausvyros, aerobinės ištvermės testus, pagal kūno kompozicijos parametrus įsivertinti traumų riziką, sergamumo lėtinėmis ligomis ir mirtingumo rizikas. Gyvybės mokslų centre buvo galima savo jėgą išmatuoti dinamometru, melavimo įgūdžius - poligrafu (kitaip, melo detektoriumi), o uoslės kokybę - skirtingų kvapų lazdelėmis. Centrinių rūmų laboratorijoje, be jau išvardintų testų, norintieji išbandė ir girtumo akinius, su kuriais mesti ir pagauti kamuolį 2 metrų atstumu ar įveikti tiesią 3 metrų atkarpą tapo išties sudėtinga. O Nacionalinis kraujo centras ragino nelikti abejingais ir tapti kraujo donorais, kurių gretas papildė ne tik VU studentai, bet ir skubantys, tačiau geram darbui laiko radę VU darbuotojai.

Įpusėjus Sveikatos dienai, veiksmas persikėlė į VU stadiono apylinkes. Verslo mokykloje buvo galima išgirsti VU absolvento, orientavimosi sporto entuziasto Viktoro Staišiūno paskaitą "Aštrus. tikslus. greitas. Kodėl orientavimosi sportas išbando žmogų visapusiškai?", o visą išgirstą teoriją VU SSC treneris Romualdas Kniukšta kvietė išmėginti praktikoje - visų laukė 2 km orientavimosi trasa Aukštagirio miške. Tuo pačiu, išbandžius šią sporto šaką, VU SSC trenerė doc. Jūratė Armonienė kvietė savo galimybes išbandyti lengvojoje atletikoje bei šiltą pavasario popietę praleisti su sportiniais bateliais stadione. Galiausiai, šalia esančioje Mėlynojoje salėje trenerė Džiuljeta Liepinaitienė visus, norinčius susipažinti ar žaisti stalo tenisą, kvietė į atvirą šio žaidimo zoną, kur kamuoliuką mušinėjo tiek įgudę, tiek pirmąkart stalo teniso raketę laikantys studentai.

DSC 0114DSC 0123

Sveikatos dienos vakarinėje dalyje VU Gyvybės ir mokslų centre pažvelgti į žmogaus vidų iš skirtingų rakursų pakvietė net trys įdomūs pranešėjai. VU MF studentas, asmeninis treneris Simonas Utkus auditorijos dėmesį prikaustėDSC 0129 savo pranešimu “Ar kalorija lygi kalorijai?”, moksliniais faktais griovė mitus apie mitybą bei surengė intriguojančią klausimų - atsakymų sesiją su klausytojais. Papildžiusi žinių bagažą mitybos klausimais, auditorija galėjo pasiklausyti apie hormonų įtaką mums bei mūsų įtaką hormonams Lietuvos Edukologijos universiteto docentės dr. Eglės Kemerytės-Riaubienės pranešimo "Mus valdo hormonai. O mes juos?" metu. Lektorė atskleidė hormonų balanso paslaptis, natūralius būdus hormonų pusiausvyrai palaikyti bei fizinio aktyvumo naudą hormoninei būklei. Paskaitų ciklą užbaigė pranešimas “Vitaminas D ir imunitetas: ar pavasario saulė padės išvengti ligų?”. VU MF ir GMC prof. Aurelija Žvirblienė pasakojo apie vitamino D poveikį žmogaus organizmui tiek fiziniu, tiek psichiniu atžvilgiu. Įvairi paskaitų tematika bei įvairi lektorių patirtis garantavo įdomiai ir naudingai praleistą laiką bei atsakymus į seniai kamavusius klausimus. Negalėjusiems sudalyvauti paskaitose, visų pranešimų įrašus galima rasti VU Sveikatos ir sporto centro Facebook paskyroje bei Youtube kanale.

Visi, kurie dienos pabaigoje dar turėjo jėgų, buvo kviečiami į atviras ir nemokamas VU SSC treniruotes: energingąsias kūno dizaino ir funkcinę treniruotes, ramesnius Pilates ir kalanetikos užsiėmimus bei Swing šokio ar savigynos pamokas - specialiai Sveikatos dienai suorganizuotus užsiėmimus.

VU Sveikatos ir sporto centro darbuotojai džiaugėsi dideliais aktyvių studentų srautais, ištroškusiais geriau pažinti save. Anot pašnekovų, akcentuoti reiktų tai, jog skirtingų sričių Universiteto dėstytojų, darbuotojų, studentų bei šventės draugų bendradarbiavimas Sveikatos dienos metu vyksta visiškai savanoriškai, geranoriškai dalinantis savo žiniomis, perkeliant jas už laboratorijų bei auditorijų sienų į vestibiulius ir atviras erdves plačiajai Universiteto ir jo svečių bendruomenei.

IMG 9268IMG 9277

Dėkojame visiems, tiek VU bendruomenės nariams, tiek šventės partneriams Vilniaus visuomenės sveikatos biurui ir Nacionaliniam kraujo centrui, prisidėjusiems prie Sveikatos dienos kūrimo ir jos realizavimo. Susidomėjusiųjų gausa šventės renginiais ir teigiami atsiliepimai nepalieka abejonių, jog renginys vyks ir kitąmet, siūlydamas sveikatingumo veiklų įvairovę, aktualias konsultacijas, mitus griaunančias paskaitas bei galimybę save atrasti vis iš naujo.

Sveikatos dienos akimirkos

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos